W przedszkolu dzieci wraz z wychowawczynią przygotowywały się do zimy. W czasie zajęć pani Edyta zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta i ogrek także kiszony. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. W pierwszej części przedszkolaki miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. W drugiej części zajęć dzieci zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Nastepnie przedszkolaki przeszły do degustacji kiszonych smakołyków. Każdy dzielnie stawił czoła wyzwaniu.