„Program dla szkół” to unijny program, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych.
Program propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
Program dedykowany jest uczniom klas I–V szkół podstawowych.
Dnia 21 lutego 24r.uczniowie klasy 1, łącząc zadanie projektowe #Programdlaszkol i tematykę podstawy programowej zrobili pyszne i kolorowe koktajle mleczno-owocowe. Do ich wykonania wykorzystali różnorodne owoce, jogurt naturalny i kefir. Przed wykonaniem koktajlu odbyła się multimedialna prezentacja właściwości zdrowotnych wybranych owoców, ich wpływ na zdrowie i rozwój dzieci. Uczniowie poznali też właściwości zdrowotne i wpływ spożywania napojów mlecznych, a w szczególności kefiru i jogurtu naturalnego. Dzieci łącząc praktykę z naukę o zdrowym odżywianiu mieli okazję posilić się pełnowartościowym mleczno-owocowym napojem. Zajęcia dały dzieciom wiele radości i zabawy w tworzeniu napoju według własnego przepisu.
#Programdlaszkol Pyszne i zdrowe są kanapki kolorowe - w pierwszej klasie wykonaliśmy pomysłowe kanapki z użyciem smacznych i zdrowych warzyw, które zmieniły się w kreatywne buźki i inne wspaniałości
Utrwaliliśmy przy tym nazwy warzyw oraz ich jadalne części. Dzieci doskonale wiedziały, dlaczego należy jeść warzywa.
W klasie 3 dzieci dowiedziały się kim jest RYBAK oraz czym się zajmuje. Tymoteusz, którego hobby jest właśnie łowienie ryb przybliżył oraz przedstawił nam jaki sprzęt powinien mieć każdy z rybaków. Następnie dzieci stworzyły piękne i pyszne kanapki nie tylko ze zdrowymi warzywami ale również z rybą, które później skonsumowali.
Uczniowie klasy II podczas zajęć we współpracy z rodzicami wypiekali gofry. Kierując się przepisem i wskazówkami przygotowali ciasto. Następnie było ono pieczone w gofrownicy, gdzie nabierało odpowiedniego koloru i kształtu.
Zapach wypiekanych gofrów roznosił się po szkole i przyciągnął do naszej sali wielu łasuchów. Wszyscy z niecierpliwością czekali aż gofry będą wykonane. Gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku różnymi owocami, robionym dżemem, cukrem pudrem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości i świetnej zabawy. Dzieci uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało . Anna Samborska-Koc