„Program dla szkół” to unijny program, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych.
Program propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
Program dedykowany jest uczniom klas I–V szkół podstawowych.
Uczniowie klasy II podczas zajęć we współpracy z rodzicami wypiekali gofry. Kierując się przepisem i wskazówkami przygotowali ciasto. Następnie było ono pieczone w gofrownicy, gdzie nabierało odpowiedniego koloru i kształtu.
Zapach wypiekanych gofrów roznosił się po szkole i przyciągnął do naszej sali wielu łasuchów. Wszyscy z niecierpliwością czekali aż gofry będą wykonane. Gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku różnymi owocami, robionym dżemem, cukrem pudrem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości i świetnej zabawy. Dzieci uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało . Anna Samborska-Koc